Heeft u vragen info@soyin.be

>>Veel gestelde vragen

EN NL FR

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over GyneFixDeze pagina bevat de meest voorkomende vragen over GyneFix.

Zijn er nog onduidelijkheden of staat jouw vraag niet in deze lijst? Laat dan gerust iets weten via de contactpagina. We beantwoorden graag al jouw vragen.

 

Hoe ziet GyneFix eruit?

GyneFixGyneFix bestaat uit 4 (GyneFix 200) of 6 (GyneFix 330) koperen hulsjes die aan een chirurgische draad vastgemaakt zijn.

Een klein knoopje aan het uiteinde van de draad verankert GyneFix in de baarmoeder waardoor loskomen, indien geplaatst door een getrainde arts, zelden voorkomt.

Voor wie is GyneFix geschikt?

GyneFix is geschikt voor elk type vrouw. Zowel vrouwen die nog nooit bevallen zijn als zij die wel al kinderen hebben. GyneFix verschilt van de klassieke spiraaltjes doordat het kleiner is, geen skelet heeft en daardoor meer flexibel is. M.a.w., het neemt minder plaats in en door zijn soepelheid past het in elke baarmoeder.

Waarom raadt mijn arts of mijn vriendin het koperspiraaltje af?

GyneFix is een uniek koperspiraaltje en verschilt qua ontwerp volledig van de klassieke koperspiraaltjes. Met GyneFix zijn er bijna geen bijwerkingen en GyneFix is ook geschikt voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad.

Door ons snel veranderende tijdperk kan het zijn dat je arts of vriendin GyneFix nog niet kent en vergelijkt met een traditioneel koperspiraaltje.

Het dagelijkse nauwe contact met medische experts en met vrouwen die geïnteresseerd zijn in GyneFix, toont ons dat er veel ongefundeerde mythes circuleren over GyneFix en koperspiraaltjes in het algemeen. Wij nemen graag de tijd om deze te ontkrachten.

Ik wil een GyneFix spiraaltje, maar mijn arts plaatst dit niet.

Informeer je arts over GyneFix. Je kan hem/haar verwijzen naar onze website voor professionals op https://www.soyin.be/nl/professioneel/. Wij voorzien trainingen en infosessies en gaan, indien gewenst, langs bij de arts met informatie.

Check via onze Artsen pagina welke arts in jouw buurt GyneFix plaatst.

Waar kan ik terecht om een GyneFix te laten plaatsen?

Voor een optimaal resultaat en gebruikscomfort is het belangrijk GyneFix te laten plaatsen door een getrainde arts. Een lijst van getrainde artsen in uw regio is beschikbaar op onze GyneFix Artsen pagina.

Hoe verloopt de plaatsing?

De plaatsing is eenvoudig en gebeurt meestal in de spreekkamer van de arts. GyneFix kan op eender welk moment van de cyclus geplaatst worden. Er wordt wel eerst nagegaan of men niet zwanger is en er geen ontstekingen zijn.

De plaatsing verloopt meestal als volgt:

  1. Onderzoek door de arts of alles in orde is.
  2. Echografie zodat de arts de ligging en grootte van de baarmoeder kan bepalen.
  3. Plaatsing van GyneFix.
  4. Echografie ter controle van de plaatsing.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk GyneFix te laten plaatsen door een getrainde arts. Een lijst van getrainde artsen in uw regio is beschikbaar op onze GyneFix Artsen pagina.

Is het inbrengen pijnlijk?

Wanneer de arts GyneFix plaatst, voel je een korte prikkende pijn vergelijkbaar met de pijn die je voelt bij het krijgen van een injectie. Deze pijn ebt binnen de paar seconden weg.

Ben je erg pijngevoellig, vraag je arts dan om wat lokale verdoving te gebruiken.

Wat kan ik verwachten na de plaatsing van een GyneFix?

Onmiddellijk na de plaatsing is een beetje bloedverlies normaal.

Lichte menstruatie krampen zijn eveneens mogelijk 2 tot 3 dagen na de plaatsing.

De eerste menstruaties kunnen iets overvloediger zijn, maar worden na korte tijd weer zoals voorheen.

Kan ik een GyneFix laten plaatsen als ik nog geen kinderen heb?

GyneFix is zeker en vast geschikt als je nog geen kinderen hebt. GyneFix past zich aan elke baarmoeder aan en kan met grote voldoening ook bij vrouwen die nog nooit bevallen zijn, gebruikt worden.

Kan ik tampons gebruiken of menstruatiecups na de plaatsing?

Gebruik geen tampons en/of mooncups in de eerste twee maanden na de plaatsing.

Kan ik gaan sporten na de plaatsing?

Het is aangeraden om de eerste week na de plaatsing intensieve sporten zoveel mogelijk te vermijden. Nadien is intensief sporten geen probleem.

Wanneer kan ik opnieuw vrijen na plaatsing van GyneFix?

Het is aangeraden om de eerste 2 weken na de plaatsing niet te vrijen.

Is een GyneFix voelbaar voor mijn partner?

GyneFix bevindt zich in de baarmoeder en is niet voelbaar tijdens het vrijen. Het uiteinde van het draadje waarop de koperen hulsjes vastgemaakt zijn, komt 1 à 2 cm uit de baarmoedermond. Meestal krult dit mooi rondom de baarmoedermond, zodat het draadje niet voelbaar is.

Indien je partner toch iets zou voelen, kan je gerust een afspraak maken met je arts om het draadje wat korter te laten knippen.

Is een nacontrole nodig?

Het is aangeraden om een nacontrole te doen na de plaatsing van GyneFix. Deze controle gebeurt meestal 4-8 weken na de plaatsing.

Kan ik mijn menstruatie uitstellen met GyneFix?

Doordat GyneFix een hormoonvrij anticonceptiemiddel is, blijft de natuurlijke cyclus behouden.

Met GyneFix kan je de menstruatie niet overslaan of uitstellen. Wil je wel invloed kunnen uitoefenen op de timing van je menstruatie, dan kan je tijdelijk een hormoon-houdend anticonceptiemiddel (bv. de Pil) gebruiken in combinatie met GyneFix.

Hoeveel kost GyneFix?

GyneFix kost 149,00 euro en biedt 5 jaar lang een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap.

Wordt GyneFix terugbetaald?

De terugbetaling van GyneFix is afhankelijk van je leeftijd.

Jonger dan 25 jaar
Ben je jonger dan 25, dan is GyneFix 100% terugbetaald door het RIZIV (wettelijke dekking). Meer info vind je op Riziv anticonceptie jongeren

Vanaf 25 jaar
Vanaf 25 jaar is de terugbetaling afhankelijk van het ziekenfonds waar je bent aangesloten. Voor de exacte informatie neem je best contact op met je ziekenfonds.

Wat is het verschil tussen GyneFix 200 en GyneFix 330?

GyneFix 200 bestaat uit 4 koperen hulsjes die aan een chirurgische draad vastgemaakt zijn. GyneFix 200 is geschikt voor de meeste vrouwen.

GyneFix 330 heeft 6 koperen hulsjes in plaats van 4 en werd speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een baarmoeder waarvan de hysterometrie 8 cm of meer is.

Jouw arts zal je adviseren welke GyneFix het meest voor jou geschikt is.

Hoe snel ben ik terug vruchtbaar na het verwijderen van GyneFix?

GyneFix heeft geen enkele invloed op de normale cyclus van het lichaam. Na het verwijderen van GyneFix ben je onmiddellijk terug vruchtbaar.

Koperallergie bij GyneFix, kan dat?

Koperallergie is zeer zeldzaam. Er zijn tot op heden nog geen meldingen van koperallergie bij GyneFix.

Een gezond menselijk lichaam bevat tussen de 50 en 80 milligram koper. Dit helpt bij de aanmaak van botten en bindweefsel. Aangezien koper een stof is die aanwezig is in het lichaam, is een allergie dan ook zeldzaam.

Sommige mensen die denken allergisch te zijn aan koper, zijn in vele gevallen allergisch aan een bepaalde onzuiverheid (bv. nikkel) verwerkt in het koper. GyneFix gebruikt koper van de hoogste zuiverheidsgraad (99,999% zuiver), waardoor allergische reacties op onzuiverheden onbestaande zijn.

Geeft GyneFix problemen bij medische beeldvorming?

Er zijn tot op heden geen problemen vastgesteld met GyneFix voor medische beeldvorming (bv. MRI, CT, ...)

GyneFix heeft als classificatie "MRI-voorwaardelijk".
 

Raak ik met GyneFix door een metaaldetector?

Metaaldetectoren, zoals bijvoorbeeld op de luchthaven, reageren niet op GyneFix.

Kan GyneFix worden gebruikt als noodanticonceptie?

Jazeker. GyneFix kan tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap worden gebruikt als noodanticonceptie.